Make your own free website on Tripod.com

Danas je dan opstine

Partizanske jedinice Majevičkog odreda i 1. bataljona 2. Vojvođanske brigade, pod zajedničkom komandom Veljka Lukića- Kurjaka, oslobodile su Ugljevik 16. juna 1943. od Ustaša, a praktično cjelokupno naselje je opljačkano i zapaljeno, tako da se nakon završetka rata moralo krenuti od početka. Iste večeri u Puškovcu četnici su uhapsili Stjepana Smodiša koji je uspio da pobjegne nakon zauzimanja Ugljevika. Uz fizičko mučenje bio je likvidiran.

 U sjećanje na taj dan, na području opštine Ugljevik svake godine se održavaju kulturno-društvene manifestacije. Do početka rata na prostorima bivše SFRJ, ovaj dan slavio se kao Dan opštine i kao Dan oslobođenja. Najistaknutijim građanima, za posebnu aktivnost i doprinos u razvoju privrede, obrazovanja i vaspitanja, kulture i fizičke kulture, zdravstva, opštenarodne odbrane i društvene samozaštite, sporta, razvoja socijalističkih samoupravnih društveno-ekonomskih odnosa, jačanju i razvijanju bratstva i jedinstva naših naroda i narodnosti i drugih oblasti društvenog života i rada, dodjeljivana su opštinska priznanja (plakete, povelje, značke...) u narodu poznate kao "Junske nagrade" (dobitnici nagrada su u narodu bili poznati kao Junci).

U organizaciji OO SUBNOR-a Ugljevik i ove godine će biti skromno obilježen "16. jun - Dan oslobođenja Ugljevika". Čitav program će se održati u nedjelju 15. juna, kada će biti položeni vijenci na partizanski spomenik Borcima NOR-a u Starom Ugljeviku, kao i na spomenik Poginulim borcima u otadžbinskom ratu od 1991-1995. u Novom Ugljeviku. Svečana akademija počinje u 19:00h u sali SO, kada će biti organizovano druženje boraca, kao i dodjela zahvalnica i kulturno-umjetnički program. Nakon akademije u hotelu Energetik gosti će nastaviti druženje na svečanom ručku.

Na maternju stranicu Na vrh stranice