Make your own free website on Tripod.com

Zastava Ugljevika

Stara Upravna zgrada Rudnika, uskoro dom kulture i muzej Zastava opstine
Ukratko...
Istorija opstine
... Ugljevika i ugljevicana
Viva la Hollywood
... amaterski
Koji ce ti ku**c to
O Majevici, Janji, kulturi pokuctva

novo Forum

novo Guestbook

E-mail

 

 Da bi ste lakše razumjeli majevički govor, pročitajte najnoviji "Riječnik s Majevicu" autora Bojana Markovića. Ako se nakon što kliknete na hyperlink pojavi prozor, samo kliknite na dugme "Yes".


03.01.2004- Ponovo je reaktiviran KUD "Rudar" (ukratko rečeno)

27.10.2003- Proslavljena je slava SO Ugljevik Sveta Petka Paraskeva: podijeljene su nagrade, litija je prošla kroz grad, slomljen je kolač, održana je svečana sjednica, gosti i domaćini su jeli, popili i otišli kući... (nemam ja vremena da vas opširnije obavjestim o tome)

07.11.2003. - I ove godine i u Ugljeviku je ispraćena manifestacija "Višnjićevi dani kulture". U Trnovi na Vilića Guvnu su položeni vijenci slijepom pjesniku, a u sali SŠ "Mihajlo Petrović Alas" u organizaciji OO SPKD "Prosvjeta" održan je kulturno-umjetnički program gdje su gosti bili pjesnik Dobrica Erić i glumac Marko Nikolić. Marija Petričević, učenica IV-3 razreda SŠ u Ugljeviku, osvojila je prvo mjesto u recitovanju u okviru manifestacije "Višnjićevi dani kulture".

25.07.2003. - Povodom 27. jula, u Donjoj Trnovi tradicionalno će i ove godine biti obilježen taj dan


12.07.2003. - U Donjoj Trnovi se danas obilježava PETROVDAN - KRSNA SLAVA HRAMA SVETIH I PRVOPRESTOLNIH APOSTOLA PETRA I PAVLA. U 10:00 časova počinje služba u hramu. Nakon toga u 11:00 časova vrši se obred lomljenja slavskog kolača i svečani ručak, nakon koga počinje narodni vašar.


11.07.2003. - U Ugljeviku je večeras svečano obilježen Petrovdan. Na trgu Draže Mihajlovića organizovana je "Lilarijada". Na "Lilarijadi", je izabrana najbolja lila među dosta djece koja su se tu okupila sa roditeljima da izlilaju (?!).


27.06.2003.- Povodom Vidovdana krsne slave VRS, a u organizaciji 308. pješadijske brigade 3. korpusa VRS u Ugljeviku su danas položeni vijenci na centralni spomenik borcima i žrtvama rata od 1990. do 1995.godine. Nakon toga u sali Srednje škole "Mihajlo Petrović Alas" održana je promocija knjige (monografije) "PRVA MAJEVIČKA BRIGADA ISTOČNO-BOSANSKOG KORPUSA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE 1992-1995. GODINE (autentična istorijska građa)". Knjiga je zbirka izabranih tekstova objavljenih u "Biltenu 1.majevičke brigade", u listu IBK VRS "Štit", kao i reprint sva četiri izdanja časopisa "Glas Majevice".


27.06.2003.- Sutra čobani dolaze na bazene u Ugljevik (nije neko čudo). BN u Ugljeviku


13.06.2003. - U organizaciji OO SUBNOR-a Ugljevik i ove godine će biti skromno obilježen "16. jun - Dan oslobođenja Ugljevika"


22.05.2003 - Matija Bećković, u organizaciji Narodne biblioteke Ugljevik, 27.05.2003.g. će biti gost opštine na književnoj večeri.


I ove godine je, u organizaciji Boračke Organizacije Ugljevik i SO Ugljevik, obilježena kulturno-sportsko-memorijalna manifestacija "Jovićevi dani-2003" povodom desete godišnjice pogibije pukovnika Milana Jovića, komadanta 1. majevičke brigade VRS. Manifestacija je počela 09. februara, godišnjim pomenom na mjesnom groblju "Gaj" u D. Trnovi. 11. februara održan je memorijalni šahovski turnir osnovnih škola u OŠ "Vuk Karadžić" u Zabrđu. Memorijalni turnir učenika osnovnih škola u malom fudbalu održan je 12.02. u Ugljeviku. Dana 13. februara održan je kulturni program i takmičenje učenika osnovnih škola na temu "Otadžbinski rat, lik i djelo puk. Milana Jovića" u sali Doma kulture u D. Trnovi. Završna kulturno-memorijalna  manifestacija i polaganje cvijeća i vijenaca na spomenik ispred Doma kulture zbila se 16. februara u D. Trnovi, rodnom mjestu pukovnika Milana Jovića.     


Najnovija vijest iz ne(kulture): U Ugljeviku je osnovana nova izvornjačka grupa "Ugljevički zvuci - Tadija band". Svoje debi pred širokim narodnim masam tj. auditorijem (čitaj volovima) imali su, po nepotvrđenim podacima, na koncertu izvornjaka u sportskoj dvorani 31.01.2003. godine u Ugljeviku. Autor sajta tj. ja, želi im puno uspjeha i da čim prije ostvare internacionalnu karijeru. Nadamo se da će imati puno uspjeha na svojoj svjetskoj turneji (world tour) "Forty Licks" (da ja nepričam ovde možda o Rolling Stones-ima).  


"Evil and turn" (u prevodu zlo i naopako) što bi rekli Englezi. U Ugljevičkoj sportskoj dvorani je u petak 31.01.2003. godine, održan koncert "izvornjaka". Na koncertu su se pojavile mnoge zvijezde naše izvornjačke muzike, kao što su Mara i Lole, Zlatne žice i dr. Pisac ovih redova nije bio u mogućstvu da prisustvuje ovom svojevrsnom Woodstocku zbog materijalne situacije. Naime, autor ovog teksta nikako nije mogao da nabavi limun-žute čarape sa narodnim motivima i drečavu košulju na kojoj je zlatnim polućiriličnim-polulatiničnim slovima bilo ispisano СIНAN (tj. SINAN). "Koncert je bio dobar, al' jebeš ga kratak. Istom što sam se razman'o, i razigro, kad viđera, kaje kraj"- bile su riječi jednog od prisutnih sa koncerta. "Al viđel ti kol'ke su sise u one Mare?"-zapitao je drugi. "Ma jok bo, jebeš mu majku, nestigo od žene mi"-odgovorio je prvi. U žalosti i tuzi zbog neprisutnosti na koncertu, ovdje završavam sa ovim, nazovi, izvještajem.

 Mnogi likovi i događaji, u tekstu iznad, su plod bujne mašte autora. Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je namjerna. Autor teksta nepodliježe krivičnom gonjenju zbog izricanja lažnih optužbi i kleveti (barem se tome nada). 


Na Badnje veče, zime gospodnje 2003., u sportskoj dvorani održan koncert niške grupe "Galija". Kao predgrupa Galiji pojavio se naš načelnik opštine Vasilije Perić koji je izveo svoje dobro poznate kompozicije "A ima i od Bore gore" i "Neko to od Bore vidi sve". Zanimljivost sa koncerta je ta da je koncertu prisustvovao veliki broj kožnjaka, koji su se tokom čitavog koncerta zabavljali tako što su dovikivali imena drugih kožnjaka.

Pitalica: Šta je to zalizano, smrdljivo, obučeno u kožu, obavijeno dimom, i ima tri zuba.

Otkrivalica: Grupa kožnjaka.


 U Ugljeviku je koncem sada već prošle 2002. godine osnovano SPKD "Prosvjeta". Za predsjednika SPKD na prvoj skupštini društva izabran je Sreten Lukić.


Manifestacija "Višnjićevi dani" je i u 2002. godini proslavljena i u opštini Ugljevik. Centralni događaj desio se, naravno u Bijeljini (najsmrdljivijem gradu selu).

Na Vilića Guvnu u Donjoj Trnovi, na spomenik poznatom guslaru , vijence su položili predstavnici opštine, političkih partija, i škola sa područja ugljevičke opštine koji su tom prilikom izveli i prigodan kulturno-umjetnički program. U Ugljeviku je u SŠC "Mihajlo Petrović  Alas" održan okrugli sto na temu zaštite srpskog pisma i jezika tj. ћирилице. Na pitanja prisutnih gostiju odgovarali su prof. dr Branko Savić, prosvjetni savjetnik pri republičkom Prosvjetno-pedagoškom zavodu Drago Radovanović i profesor srpskog jezika Mara Nikolić.


Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator "Politike" je u holu SŠC predstavio svoju novu knjigu (nešto u stilu "Uvijek postoji sutra").


Nikići su ponovo izveli stoku na ispašu, pri čemu su usplahireno pjevali pjesmu "Da sam muško". Ovaj prizor se mogao gledati sve do ranih večernjih časova kada su najvjerovatnije požurili da "namire" stoku i sitnu živinu, i da odgledaju 1235 epizodu latinske serije "Kralj stočara".