Make your own free website on Tripod.com

Stara Upravna zgrada Rudnika, uskoro dom kulture i muzej

Vijesti iz Ugljevika

04.01.2004- U organizaciji OO SRS Ugljevik, u našem gradu počeo je tradicionalni turnir u malom fudbalu koji će od ove godine nositi ime slavnog četničkog vojdvode iz otadžbinskog rata (1992-1995) Mitra Maksimovića Mande. Turnir će se zvati "Memorijalni turnir VOJVODA MANDO"

03.01.2004- Ponovo je reaktiviran KUD "Rudar" (ukratko rečeno)

25.11.2003- Kada su se profesori srednje škole u Ugljeviku vratili sa zasluženog odmora u vidu vikenda (koji je trajao od 21.10. uveče do 24.10. ujutro) imali su šta i da vide.Dok su se profesori u toku vikenda odmarali, zločinački, bolesni, napaćeni umovi nisu spavali. Naime, SŠ je obijena, a školski dnevnici su odnijeti u nepoznatom pravcu (čitaj:ukradeni). Zanimljivo je napomenuti i to da su odnijeti svi dnevnici, sem dnevnika završnih četvrtih razreda. Taj bezumni čin nasilja na našu malu, ali veoma lijepu i ponosnu školu zaprepastio je sve "poštene" radnike škole. Tek danas, dan nakon otkrića monstruoznog zločina pronađeni su dnevnici. Prema nepotvrđenim informacijama, dnevnici su pronađeni u šahti u blizini bazena u relativno dobrom s(r)tanju. Gnev, srdžba i radost su riječi kojima se može opisati stanje u SŠ. Ono što još više zabrinjava je to da ovaj kriminalni akt nije bio usamljen (nesreća nikad ne dolazi sama). Sedam dana prije ovog kriminalnog akta koji je poljuljao i same temelje školske demokratije, u ponedeljak 17.10. za vrijeme malog odmora (između 4 i 5 časa) neko je isključio srednju školu sa elektro-energetske mreže. Punoljetni Ž.M. radnik ove škole tvrdi da je ovo bio čin nekog od učenika škole. Usljed nedostatka svjetla (Let the sunshine in) nastava je morala biti prekinuta. Nekim profesorima je najviše smetala buka koju su pravili podivljali učenici škole jer od nje (buke) nisu mogli da čuju električno zvono (koje radi na struju, jel). Krađa dnevnika u Ugljeviku ima dugu tradiciju, prije samo četiri godine u OŠ "Aleksa Šantić" nađeno je nekoliko dnevnika u školskom WC u prilično usranom stanju.Nakon svega ovoga, stižu nam i riječi ohrabrenja od strane profesora da će ma šta se desilo ostati ustrajni i nepokojebljivi do konačne pobjede.

27.10.2003- Proslavljena je slava SO Ugljevik Sveta Petka Paraskeva: podijeljene su nagrade, litija je prošla kroz grad, slomljen je kolač, održana je svečana sjednica, gosti i domaćini su jeli, popili i otišli kući... (nemam ja vremena da vas opširnije obavjestim o tome)

27.05.2003- ODLAZE RUSI. Odlukama ruskog generalštaba, vlade itd. uskoro će prostor Balkana napustiti ruske snage. Kako se navodi, zbog smanjenja troškova budžeta, ruski kontigenti u sastavu SFOR-a u BIH i u sastavu KFOR-a na Kosmetu uskoro će poći put Ruske Federacije. Do rata na Kosovu, Rusi su u Ugljeviku imali najveću bazu na Balkanu. Odmah nakon potpisivanja mira i prestanka agresije na SRJ, jedan dio jedinice iz Ugljevika, iskoristio je vakum koji je nastao nakon povlačenja VJ sa Kosova i ušao je na teritoriju Kosova, tačnije na Prištinski aerodrom, prije NATO-a. U Ugljeviku je bila smještena jedna od najelitnijih jedinica ruske armije tzv. Vazdušno-desantna vojska Rusije. Rusi su u Ugljeviku, pored osnovne uloge tj. čuvanja mira, imali i niz drugih uloga. U njihovoj bazi djelovala je bolnica, gdje su se liječili (neki i operisali) i građani Ugljevika. Svakog 09.05. na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan Ruske Federacije vršena je smotra i padobranski slet. Ove godine, na Dan pobjede nad fašizmom, otkriven je spomenik, koji će da ostane tu Ugljevičanima, kao i ruska crkva koja se nalazi u sastavu baze. Kao poklon Ugljeviku, Rusi su pored Srednje škole zasadili i drvored (jesam ovo dobro napis'o, a!)

Na maternju stranicuNa vrh stranice

22.05.2003- Još nisu počeli radovi na izgradnji obdaništa (čiji temelji stoje od 1991.g.). Ugovor za izgradnju obdaništa, potpisan je dva dana pred poslednje izbore tj. 03.oktobra 2002. godine.

Na maternju stranicuNa vrh stranice

22.05.2003-Uskoro će "građani" Ugljevika, biti u mogućnosti da TV program (čitaj BN) prate posredstvom kablovske veze. Radovi na dovođenju tog čuda kabla u naše domove odavno su počeli. Ulice Ugljevika su preorane, tako da Ugljevik sve više liči na Stari Ugljevik, čiju će sudbinu da dijeli. Nazad u svijetlu budućnost.

Na maternju stranicuNa vrh stranice

21.05.2003- U Ugljeviku je, odlukom SO Ugljevik, osnovano opštinsko vatrogasno društvo. U Ugljeviku već postoji vatrogasna jedinica, ali je ona u sastavu RiTE-a. Novo društvo broji oko 8 vatrogasaca. Prostorije vatrogasaca su smještene u prostorijama pogona "Kurjaka" u "industrijskoj" zoni u Ugljeviku. Zahvaljujući Opštini i RiTE-u kupljen (ili ustupljen) je vatrogasni kamion iz Engleske. Obuku za rad na vozilu (koji, usput rečeno, volan ima na desnoj strani), i vatrogasnu obuku vatrogasci su prošli u Neumu (Ne umu). Očekuje se da stigne i velika cisterna za vodu kupljena u Beogradu, čiji će posao pored gašenja požara da bude i pranje ulica (tako se barem nadamo).

Na maternju stranicuNa vrh stranice

Neznamdatum- Počela dogradnja osnovne škole "Aleksa Šantić" u Ugljeviku, kao i dogradnja Doma Zdravlja Ugljevik, čiju gradnju finansira ambasada Japana.

Na maternju stranicuNa vrh stranice